AIKOPAn blogi

Harjoittelussa AIKOPAssa: projektiosaamista ja ryhmätyötaitoja

29.4.2016

Opiskelen kasvatustieteitä Oulun yliopistossa. Minun oli aika etsiä viikon mittainen harjoittelupaikka. Yliopistomme ohjaaja kertoi, kuinka harjoittelu luultavasti jää hyvin pieneksi pintaraapaisuksi, jossa pääsemme seuraamaan esimerkiksi opetustunteja tai tekemään erilaisia toimistotöitä. Olin yhteydessä Kajaaniin AIKOPAan. He ottivat minut vastaan hyvin avoimesti ja lämpimästi. Koulutussuunnittelijat olivat tehneet minulle harjoittelurungon, josta pääsin valitsemaan itselleni mieluisat koulutukset ja tilaisuudet, joihin voisin osallistua. Jo tässä vaiheessa huomasin, että pääsisin tutustumaan suunnittelijan työhön erittäin monipuolisesti lyhyestä ajasta huolimatta.

Harjoitteluni aikana pääsin keskustelemaan AIKOPAssa toimivien suunnittelijoiden kanssa, jolloin sain kuulla heidän työnkuvastaan. Yllättävää oli huomata, kuinka kaikkien työtehtävät olivat hyvinkin erilaisia. Koen, että kaikista keskusteluista sekä koulutuksista ja tilaisuuksista on jäänyt mieleeni paljon uutta, jota voin hyödyntää ja pohtia opinnoissani. Koulutussuunnittelijan työstä minulla on ollut vain sellainen käsite, että he suunnittelevat opiskelijoille koulutuksia ja ohjaavat heitä. Seuratessani koulutuksia ja keskustelujemme pohjalta huomasin piristykseksi, että koulutussuunnittelijan työ on erittäin vaihtelevaa ja monipuolista. Työssä pääsee haastamaan itseään ja osaamistaan jatkuvasti, minkä koen itse myös tärkeäksi. Tämä vaatii itsensä jatkuvaa kehittämistä sekä tieto taitojen laajentamista.

Eniten minua yllätti, kuinka paljon koulutussuunnittelijoiden tulee olla tekemisissä koulutusten ja hankkeiden rahoitusten kanssa. En ollut ajatellut tätä puolta aiemmin lainkaan, eikä se ole tullut millään tavalla esille myöskään opinnoissani. Työssä tarvitaan paljon esim. projektiosaamista ja ryhmätyötaitoja. Mielestäni AIKOPA tekee erittäin tärkeää työtä esimerkiksi hankkeiden ja koulutusten avulla. Kohderyhmänä ei ole pelkästään yksilöt, vaan myös laajemmat työyhteisöt tai toimialat, joiden kouluttamisen näen erittäin tärkeänä.

Harjoittelu oli minulle antoisa. Sain hyviä vinkkejä siitä, mitkä opinnot nähdään tärkeänä koulutussuunnittelijan työssä nyt ja tulevaisuudessa. Pääsin kurkistamaan suunnittelijan työhön kuortakin syvemmälle. Näen AIKOPAn ilmapiirin iloisena, lämpimänä ja rentona, jossa puhalletaan hyvin yhteen hiileen.

Kaisa ja Saaramari.jpg
Kaisa Ottavainen-Nurkkala ja Saaramari Mustonen käyvät harjoittelun loppupalautetta läpi.

 

Saaramari Mustonen, harjoittelija, Oulun yliopisto, KTK