Ikäjohtaminen - keinoja työurien pidentämiseen!
Mikä on tärkeintä yrityksen tai kunnan toiminnassa? Onko se huippuluokan tuotantojärjestelmä, erinomainen liikeidea vai toimiva palvelukonsepti? Vai olisiko se ihminen tuotannon ja palvelun takana? Siis sinun työntekijäsi, mutta myös sinä itse!
Ihmisiä on johdettu eri aikoina eri tavoin. Suureksi osaksi on menty asiat edellä, jolloin ihminen arvokkaana ja osaavana tuotannon resurssina on jäänyt vähemmälle. Tämä on toiminut hyvin tähän saakka, miksi ei sitten tästä eteenpäin? Syitä on monia. Tärkein syy on se, että työhönsä motivoitunut ja työssään onnistuva työntekijä on myös jaksava ja tuottava työntekijä. Häneen kannattaa panostaa, niin hänkin panostaa.
Työvoima ikääntyy, jolloin työpaikoilla tarvitaan uusia johtamisen keinoja. Ydinkysymys ei kuitenkaan ole työntekijöiden korkeampi ikä, vaan kaikki se, mikä korkeammasta iästä seuraa. Ikä tuo tullessaan paljon erilaisia kokemuksia, jotka pitäisi hyödyntää. Ikä myös erilaistaa, jolloin samat keinot eivät tepsikään eri-ikäisten työntekijöiden johtamisessa. Itse käytänkin ikäjohtamisen sijaan eri-ikäisten johtamista, sillä se korostaa erilaisuutta johtamisen perustana.
Tunnetko ja tiedätkö omat työntekijäsi? Jos tunnet, niin silloin on helpompaa johtaa jokaista ihmistä juuri hänelle sopivalla tavalla. Joku tarvitsee enemmän tukea motivoitumisessa, kun taas toinen tarvitsee rohkaisua uusissa asioissa. Kolmas taas on jo fyysisesti väsynyt, jolloin hänen työpanostaan pitäisi voida jollakin tavoin helpottaa. Esimerkkejä löytyy, tärkeintä on, että sinä tiedät mikä on tärkeää juuri sinun alaisesi jaksamiselle.
Oletko miettinyt alaistesi töitä? Ovatko ne pysyneet samoina vuosikaudet, vai onko muutos ollut liian nopeaa? Toiset, riippumatta iästä, ovat aktiivisia ja kehittyviä. Heille sopivat nopeat muutokset ja he ovat kuin kotonaan uusissa haasteissa. On kuitenkin niitäkin, jotka ovat tottuneet tekemään asioita tutulla tavalla. Heidän tukemisensa nopeissa muutoksissa on äärimmäisen tärkeää.
Olet esimiehenä tai johtajana tärkeä johdettavillesi. Näytät esimerkilläsi, jaat resursseja, toimit oikeudenmukaisesti, olet luotettava jne. Saat juuri sellaisia alaisia, kuin omalla toiminnallasi ja puheillasi ansaitset. Et kuitenkaan ole yksin alaistesi kanssa, sillä työyhteisö on tärkeä työssä jaksamisessa. Yleensä ikääntyville työntekijöille hyvät kollegat ovat kaikki kaikessa. Hyödynnä ja aktivoi työkavereiden keskinäistä tukea, niin lisäät työpaikan hyvinvointia ja tuottavuutta roimasti.
Kun tunnet työntekijäsi ja heidän työnsä hyvin, säästät aikaasi ja saat parhaat tulokset omassa työssäsi. Jos työntekijäsi on tyytyväinen ja tekee työnsä hyvin, voit jatkaa samalla mallilla. Jos hän on urautunut ja tyytymätön, on sinulla jo enemmän haastetta. Etsi motivaatio ja auta oppimaan uusia asioita. Myös muutospelkoja olisi syytä lievittää keskustelemalla ja etsimällä muutoksen hyötyjä. Jos työntekijäsi on aktiivinen, mutta työ ei anna mahdollisuuksia hyödyntää osaamista, joudut joko luopumaan hänestä tai tarjoamaan lisähaasteita. Jos työntekijä on kokenut jonkin asian epäoikeudenmukaisena, niin joudut ottamaan selville sen, mistä kenkä puristaa. Tämä saattaa vaatia jo ammattiauttajan tukea, sillä loukatut työntekijät heikentävät myös muiden aikaa ja voimavaroja.
Viimeisenä näkökulmana tulee sinun oma kehittymisesi. Oletko kuten sahuri, joka sahaa tylsällä sahalla. Kun ei ole aikaa teroittaa sahaa, niin ei synny kunnon tulostakaan. Hiki kyllä virtaa, eikä naapurin apu kelpaa. Kannattaisi kuitenkin pysähtyä ja miettiä, onko oma osaamisesi ajan tasalla. Kun on ajantasaiset keinot – saha terässä tai jopa vaihdettu moottorisahaan – niin tulostakin syntyy.
Raili Kiviranta kouluttaa AIKOPAssa 22.5.2014 alkavassa Ikäjohtaminen ja vuorovaikutus työyhteisössä -koulutusohjelmassa www.aikopa.fi/koulutukset/Ikäjohtaminen
Raili Kiviranta, KTT, johtamisen ja ikäjohtamisen dosentti, työelämäkehittäjä, tj. Arki&Ilo Oy.