AIKOPAn blogi

Islannista ja Skotlannista oppia seikkailumatkailuun

29.3.2018

Terveiset Islannista! Kävin Vatnajökull-jäätikön kupeessa Höfnin kalastajakylässä, joka nykyään elää matkailusta.

hulda_visitorcenter.jpg

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) on mukana eurooppalaisessa hankkeessa, jossa kehitetään koulutuksia luonto- ja seikkailumatkailua tarjoavien ohjelmapalveluyritysten tarpeisiin. 
ADVENT-hanke (Adventure Tourism in Vocational education and training) tarjoaa mahdollisuuden matkailuyritysten edustajille päästä Islantiin tai Skotlantiin viikon intensiivikursseille.


Matkoilla osallistujat pääsevät vahvistamaan yritysverkostoa ja hakemaan uusia ideoita omaan toimintaan. Islanti ja Skotlanti ovat vetovoimaisia matkailualueita, joissa on voimakasta kasvua ja osaamista laadukkaasti tuotetuista matkailuelämyksistä.
Vastaavasti islantilaiset ja skotlantilaiset ohjelmapalveluyrittäjät pääsevät kursseille meille Kainuuseen ja Koillismaalle. Olin hiljattain Islannissa hankkeen partnerien tapaamisessa ja huomasin, että meillä on paljon jaettavaa toisillemme! 


Islannissa matkailu on kasvanut hurjaa vauhtia ja matkailusesonki on laajentunut ympärivuotiseksi. Kasvu ei kuitenkaan aina ole hallittua. Islannissa keskeisiä kysymyksiä tällä hetkellä on turvallisuuden ja laadun takaaminen, kun uusia toimijoita ja työntekijöitä tulee alalle. Samalla luonnon kestävyys on koetuksella. Me suomalaiset voimme jakaa omia hyviä käytäntöjämme vakiintuneista järjestelmistämme ja esimerkiksi kansallispuistojen ja matkailuyritysten yhteistyöstä.


Kannustan kainuulaisia ohjelmapalveluyrittäjiä tarttumaan ADVENT-hankkeen tarjoamaan tilaisuuteen kouluttautua Islannissa tai Skotlannissa! Paikalliset partnerimme järjestävät kurssit hienoissa maastoissa: Islannissa Vatnajökull-jäätikön kansallispuistossa ja Skotlannin ylängöillä Lochaberissä, joka on maan ”outdoor capital”.

ADVENT-hanke on Erasmus+ -rahoitteinen ja jatkuu 2020 asti. Muut kumppanit hankkeessa ovat Kainuun ammattiopisto ja Naturpolis Kuusamosta, Framhaldsskolinn i Austur-Skaftafellssyslu, University of Iceland ja Visit Vatnajökull Islannista sekä University of the Highlands and Islands ja Lochaber Chamber of Commerce Skotlannista. 

Lisätietoa hankkeesta saa minulta osoitteesta: kaisa.merilahti(a)aikopa.fi

ADVENT-kuulumisia voi seurata myös hankkeen Facebook-sivulla.

 
Kaisa Merilahti, suunnittelija, ADVENT-hankkeen projektipäällikkö