AIKOPAn blogi

Joulun odotusta joulutoreilla

19.12.2018

Jokainen meistä odottaa joulua omalla tavallaan. Osa haluaa säästää joulutunnelman vasta ihan joulun lähelle, aattoon ja joulupäivään. Keski-Euroopassa ja etenkin Saksassa on satojen vuosien perinteet joulutoreista.

jouluviini.jpgFeuerstangenbowlen keittoa. Kuva Hannu Tikkanen.
joulutori ihmiset.jpgPotzdamerplatzin joulutorin vilinää. Kuva Hannu Tikkanen.
Perinteet jatkuvat, mutta joulutorit myös eroavat toisistaan joskus aika paljonkin. Itselleni tutuimpia ovat Saksan ja erityisesti Berliinin joulutorit. Puhutaan joulunalustunnelmista (vorweihnachtsfeier) tai vastaavasta, joihin monille ihmisille kuuluvat vierailut joulutoreilla. Jokaisella on tietysti omat lempitorinsa. Ehdoton suosikkini ovat joulumarkkinat Saksassa Moselin alueella Bernkastel-Kuesin keskiaikaisessa vanhassa kaupungissa. Siellä yksi talo toimii myös adventtikalenterina. on https://www.weihnachtsmarkt-bernkastel-kues.de/

Berliinissä on puolestaan kymmeniä joulutoreja, jotka poikkeavat tyyliltään joskus aika paljonkin. Joulunajan käynnistys tapahtuu 16.11. Nikolaiviertelissä vanhan ajan opiskelijatyyliin Feuerstangenbowlea (eräänlainen terästetty glögi) keitellen ja maistellen. Lisäksi tapahtumaan kuuluu katsoa vanha elokuva 1940-luvulta. Joulutori on varmaan yksi Berliinin pienimmistä eikä uskoisi, että ollaan vain 300 metrin päässä Alexanderplatzilta. Tunnelma on kuin pikkukaupungissa.

Pikkukaupunkimaista tunnelmaa on myös Spandaussa, jonne on noin 30 minuutin S-junamatka, ollaan siis edelleen Berliinin rajojen sisällä. Torilta tai oikeastaan joulukadulta löytyy luonnollisesti Glühweinia (hehkuviini), mutta myös villavaatteita ja muita paljon käytännönläheisempiä tuotteita. Toki syötävää on paljon, kuten paahdettuja manteleita, bratwursteja sekä erilaisia esityksiä yms. Olipa grillissä kokonainen porsaskin, mikä ei ehkä lisää kaikkien joulutunnelmaa? Vaikka Spandaun markkinat ovat pienehköt, erilaisia kojuja tai muita rakenteita on kuitenkin yli 400. Jopa lampaat ja seimi ovat paikalla.

Oma suosikkini Berliinissä on tyylikäs Gendamermarktin joulutori keskellä kaupunkia. Teltat ja muut rakenteet ovat pääosin valkoisia. Erilaista tarjontaa on tietysti runsaasti ja ravintoloita sisätiloineen on paljon. Hintatasokin näissä vaihtelee tyylin ja tarjonnan mukaisesti. Gendamermarktin tori ei ole suurimmasta päästä, mutta hyvin tunnelmallinen.

Ikäviä muistoja monelle tulee Breitscheidplatzin joulumarkkinoista, jossa vuonna 2016 tapahtui vakava ja tuhoisa terroriteko. Joulumarkkinoiden turvallisuuteen onkin sen jälkeen panostettu yli miljoona euroa tänä vuonna ja Breitscheidplatzin turvallisuusjärjestelyt toimivat nyt pilottina muille markkinoille. Toki muidenkin torien turvallisuuteen on panostettu. Turvajärjestelyt ovat yllättävän huomaamattomia kävijöiden kannalta. Ehkä eniten ne vaikuttavat lähikatujen liikenteeseen hidastaen ja osin ruuhkauttaenkin sitä. Breitscheidplatzin joulumarkkinat ovat värikkäät ja ehkä myös vilkkaimmat Berliinissä. Jano tai nälkä ei sielläkään pääse yllättämään.

Joulumarkkinoita löytyy eri torien lisäksi kauppakeskusten yhteydestä. Potsdamerplatzilla on oikeastaan useitakin joulutoreja. Lapsille ja miksei aikuisillekin löytyy mm. oikea jääliukumäki. Myös monilla muilla toreilla on luistelujäitä, kuten vaikkapa Alexanderplatzin todella suurella torilla. Myös erilaisia junaratoja ja karuselleja tai jopa maailmapyörä on tarjolla.

Joulutoreja on siis moneen makuun, osa on hyvinkin kaupallisia, mutta myös aidompaa joulun tunnelmaa löytyy. Monet kainuulaisetkin yritykset ovat Keski-Euroopan toreilla, koskahan pääkaupungissa Berliinissä. Lisää tietoa Berliinin joulunodotus- ja viettotavoista saksankielisiltä sivuilta: https://www.weihnachteninberlin.de/
suunnittelija Hannu Tikkanen