AIKOPAn blogi

Kohti kansainvälisyyttä

12.6.2012

Kansainvälisyys ja rohkeat aatteet:
pitäisikö sitä varten ostaa uudet vaatteet?
Vai pannaanko vain aurinkolasit ja hattu päähän?
Sehän sopisi varmasti kesäsäähän.

Tämänkertaisen kesäblogin kirjoittajat ovat vakuuttuneita, että aurinkolasit ja hattu riittävät kesäaikana hyvin. Lisäksi tietysti hyttysmyrkkyä (myös ulkomaalaisille kesävieraille), kiikarit ja tikapuut, että näköalat Oulujärvelle paranevat. Kiikarin linsseihin on kesääkin varten kirjoitettu punakynällä Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston visiot:

» Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) on tekevä, profiloitunut ja aidosti kansainvälinen korkeakoulu.

» Oulun yliopiston tehtävä on johtaa Pohjois-Suomen sivistystä ja aineellista hyvinvointia olemalla korkeatasoinen, huippututkimusta tekevä kansainvälinen tiedeyliopisto.

Tämä tarkoittaa AIKOPAlle tarvetta ottaa konkreettisia, vaikka pieniäkin askelia kohti kansainvälisyyttä. Kansainvälisyys tuntuu omassa arkisessa työssä haastavalta ja jopa etäiseltä, mutta uskomme, että yksittäiset teot voivat vaikuttaa tavoitteen saavuttamiseen. Sen vuoksi olemme kartoittaneet kesäyön valossa
omia kansainvälisiä suhteitamme ja jakaneet niitä aamun kahvitauolla kahvihörppyjen välissä. Alla kahvintuoksuinen yhteenveto:

– Viimeisen vuoden aikaiset yhteistyömatkat Craiovan ja Malagan ylipistoon, Sofia opistoon, opintomatkat Kostamukseen ja Sortavalaan sekä seminaarimatka Osloon
– Tutkimusryhmän kansainväliset tutkimus- ja kehittämishankkeet
– Osallistuminen Kansainvälisen hanketoiminnan valmennukseen ja siltä pohjalta suunnittelussa oleva täydennyskoulutushanke
– Kansainvälinen yhteistyökumppani ja verkostokyselyt
– CIMOn täydennyskoulutusrahoitus opetusalan koulutuksiin
– Kaksi ENPI-hanketta, joissa olemme mukana
– Kirjoittajien 15 kansainvälistä ystävää (nimilista allekirjoittaneilla, varokaa yhteydenottoja)

Ajattelimme ensin, että meillä ei mainittavasti olisi kansainvälistä toimintaa, mutta yllättäen huomaamme, että kansainvälinen yhteistyömme on lähtenyt liikkeelle pienin, mutta pontevin askelin. Kansainvälinen yhteistyömme horjuu jo omilla jaloillaan kuin vastasyntynyt vasikka.

Listaamme lisäksi toiselle paperille kainuulaisia vahvuuksia, joita voisimme hankkeistaa. (Tämä lista tuli niin pitkäksi, että se ei edes mahdu tähän blogimerkintään.) Kahvipöytäkeskustelun perusteella kirjoitamme kahvihuoneen seinälle huoneentaulun, jossa lukee:

Olemme kansainvälisiä: Lopeta ylikriittisyys! Puhu kielillä, vaikket osaisikaan! Yhteistyö on toimintaa, ja aitojen kontaktien kautta se myös vaikuttaa. Näe oma alue ja oma osaamisesi osana maailmaa ja tee parhaasi, että myös muut näkevät saman.

Suunnittelija Teija Mursula ja amanuenssi Arja Poranen