Opetushallituksen Liikkuva koulu -ohjelman johtaja Antti Blom ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Ulla Silventoinen viettivät toiminnallisen päivän tutustuen Kajaanin perusopetuksen Liikkuva koulu -hankkeeseen. Liikkuva koulu -ohjelma on yksi hallituksemme kärkihankkeista, ja sen tarkoituksena on tehdä lasten ja nuorten koulupäivistä entistä aktiivisempia ja viihtyisämpiä. Tavoitteena on, että jokaisella oppilaalla on mahdollisuus liikkua tunti koulupäivänsä aikana. Kysymys ei ole liikuntatuntien määrän lisäämisestä, vaan koulun toimintakulttuurin muuttamisesta. Liikkuvissa kouluissa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat omin lihasvoimin. Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan.
Kajaanissa Liikkuva koulu -hanke on parissa lukuvuodessa päässyt mainioon vauhtiin. Antti Blom ja Ulla Silventoinen lähtivät kokeilemaan, miltä Liikkuvan koulun arki tuntuu palavereissa istumisen sijaan. Ensimmäiseksi Lohtajan koulun 5A luokka opettajansa Terttu Kvistin johdolla ohjasi vieraille taukojumppaa. Eikä kysymys ollut mistä tahansa jumpasta, vaan aivopuoliskojen yhteistoimintaa edistävästä sensomotorisesta voimistelusta. Tasapainoa, kehonhallintaa ja liikkuvuutta vaativat liikkeet mahduttiin hyvin tekemään luokkahuoneessa pulpettien vierellä ja olo virkistyi selvästi.
Seuraavaksi vieraat saivat seurata Lohtajan koulun sisävälituntitoimintaa. Sisävälitunti on puolen tunnin mittainen välitunti, jolloin oppilaat saavat vapaasti pelailla ja leikkiä liikuntasalissa ja viereisessä käytävätilassa. Jokaisella luokka-asteella on oma viikoittainen ja odotettu vuoronsa. Sisävälituntitoimintaa virittämään on hankittu mukavia liikunta- ja temppuiluvälineitä: sirkusteluvälineitä, erilaisia palloja, leikkivarjo, puujalat ja pingispöytä. Asennusta odottaa myös kiipeilyotteet, joista rakennetaan boulderointiseinä käytävätilaan.
Välineet innostavat liikkumaan oppilaita, joita esimerkiksi perinteiset välituntipelit eivät kiinnosta. Lisäksi puolen tunnin mittaisella välitunnilla ehtii aidosti leikkimään yhdessä ystävien kanssa ja kehittämään sosiaalisia taitoja vertaisryhmässä. Vieraita isännöinyt Kajaanin kaupungin sivistysjohtaja Mikko Saarikin innostui kokeilemaan puujalkoja. Perusopetuksen johtaja Päivi Rissanen kannusti työtoveriaan ja hyvinhän Mikolta tasapainoilu näytti sujuvan.
Ullaa ja Anttia ihastutti Lohtajan koulun pihan laajuus. Koulun yhteyteen rakennettu lähiliikuntaympäristö tarjoaa 300 oppilaalle mahdollisuuden viettää aktiivisia välitunteja ja tulla tapaamaan ystäviä koulupäivän jälkeenkin. Kun mielekästä tekemistä ja tilaa on riittävästi, riitoja ja kiusaamista on vähemmän. Uusien koulujen suunnittelussa ja vanhojen remontoinnin yhteydessä kannattaakin toimivien sisätilojen lisäksi suunnitella huolellisesti koulun piha-alueet. Monipuolinen ja muunneltava piha lähiympäristöineen toimii myös uuden opetussuunnitelman mukaisena oppimistilana.
Antti Blomin osalta vierailu jatkui vielä kenties ensimmäistä kertaa maailmassa pidetyllä lumikenkäkävelykokouksella. Kokouksen tavoitteena oli perehtyä Otanmäen yhtenäiskoulun Liikkuva koulu -toimintaan ja keskustella erityisesti siitä, miten yläkoululaiset saadaan osallistumaan koulun liikuntakulttuurin kehittämiseen. Antin lisäksi kokoukseen osallistuivat Kainuun Liikunnan Ira Liuski, Otanmäen koulun lehtori Kaisa Talus ja allekirjoittanut. Lumikengät viriteltiin jalkaan Teppanassa Pöllyvaaran juurella ja suunnaksi otettiin Aurinkolaavu. Talviauringon säteet valaisivat suurten kuusten latvoja ja liikkuminen lämmitti mukavasti kehoa. Vaaran rinteen vaihtuessa ylänoususta loivaan laskuun oli tullut selväksi, että Otanmäen koulussa nuoriin luotetaan, he saavat vastuuta ja toimivat tärkeinä liikunta-agentteina. Toimiessa taidot ja rohkeus kasvavat: suunnitelmissa on, että keväällä yläkoulun nuoret järjestävät yhdessä opettajansa kanssa avoimet iltarastit koulualueen uudella, Liikkuva koulu -hankkeessa hankitulla kartalla.
Liikkuvassa koulussa jokaisen liikkuminen on yhtä arvokasta – taitoja tai kuntoa ei arvostella tai arvioida. Liike lisää hyvinvointia ja auttaa lapsia oppimaan ja viihtymään koulussa. Liikkuva koulu liikuttaa vieraitansakin!



Artikkeli on julkaistu Koti-Kajaanissa viikonvaihteessa 18.–19. 2. 2017.
Jaana Kari, LitT
Erityisasiantuntija, Aikuis- ja täydennyskooulutuspalvelut AIKOPA
Kajaanin kaupungin Liikkuva koulu -hankkeen koordinaattori