AIKOPAn blogi

Maria Montessorin jalanjäljillä

28.6.2012

Lähdin opiskelemaan montessoriohjaajaksi syksyllä 2010. Erityisopettajana koin, että matematiikan oppimisvaikeuksiin tarvitsin lisää oppia ja tiesin, että Montessorilla matematiikan välineistö on kattava. Koulutuksen suurin anti osoittautui kuitenkin lopussa paljon kattavammaksi kuin osasin alkuun edes ajatella.

Koulutus oli kuin matka omaan itseen, oman lapsuuden juurille, ja se herätti yhä uudestaan pohtimaan myös sitä, millainen olen opettajana ja millainen haluan jatkossa olla? Voisi sanoa, että Maria Montessori eli aikoinaan suurten kasvatustieteilijöiden kultakaudella. Hän otti omaan pedagogiikkaansa vaikutteita Jean-Jacques Rousseaulta, Johann Heinrich Pestalozzilta ja Friedrich Wilhelm Fröbeliltä. Tämä näkyy siinä, että koulutus vei myös omaa ajatteluani paljon pidemmälle kuin pelkkään matematiikan välineistön tietämyksen lisääntymiseen.

Koulutuksen suurin anti on Montessorin näkemys lapsesta. Koulutus antaa välineitä kohdata tämän ajan lapset, ja ohjaa aikuisia arvostamaan ja kunnioittamaan lasta. Harjoittelut montessori-päiväkodeissa tai -kouluissa auttavat opiskelijaa näkemään, miten pedagogiikka toimii käytännössä. Oli hienointa huomata koulutuksen myötä, että montessoripedagogiikka voi olla vastaamassa myös 2000-luvun eriyttämisen tarpeisiin. Se voi olla yksi tapa toteuttaa opetusta tänäkin päivänä ja saada lapset motivoitumaan opetettavista asioista.

Montessoripedagogiikkaan kuuluu vahvasti välineiden hallinta. Välineet käydään koulutuksessa perusteellisesti läpi ja niitä pääsee harjoittelemaan sekä jaksojen väleissä että harjoitteluissa lasten kanssa. Lisäksi koulutukseen kuuluu kansioiden kokoaminen. Kansioista löytyy jokainen väline kuvattuna ja sen esittely lapselle, jotta välineisiin voi aina palata uudestaan omassa työssä.

Minua itseäni koulutuksessa kosketti sen syvällisyys. Välinehallinnan lisäksi koulutus antaa välineitä lastenväliseen vuorovaikutukseen ja sen tukemiseen, muiden arvostamiseen ja työn kunnioittamiseen sekä lapsen tasapainoisuuteen ohjaamiseen. Kaikki nämä ovat opettajalle tarpeellista tietoja tässä ajassa.

Koulutus sopii minusta kaikille, jotka haluavat lähteä matkalle omaan sisimpään. Se tarjoaa paljon käytännönläheisiä, arkeen heti valmiiksi sopivia menetelmiä oppimisen tukemiseen. Jos olet myös innokas tekemään käsilläsi ja nautit kaikesta kauniista, kurssi on juuri kuin luotu sinua varten. Opintojen aikana voi käyttää ja pääsee myös käyttämään omaa luovuutta.

Montessorin sanoin:
- Heitä auringonsäde ja jatka matkaa. 


Muutamia valokuvia päättötyöstäni.

montessori1.jpg  montessori2.jpg 
 montessori3.jpg

Montessoriohjaaja Mia-Liisa Kemppainen