AIKOPAn blogi

Täällä Berliini

8.4.2016

Suunnittelijan alkuvuosi on poikennut normaalista talvesta. Jäin opintovapaalle vuoden alussa ja jatkoin johtamisen opintoja verkon välityksellä. Vuoden lopulla muutimme kolmeksi kuukaudeksi Berliiniin. Samalla aloitin saksan opinnot Deutsch Akademissa. Vaimo Liisa on töissä Finnland-Institut in Deutschlandissa, joka on Suomen tiede ja kulttuuri-instituutti Saksan-kielisellä alueella.

Suurkaupunki asuinpaikkana on erilainen kuin Kajaani. Metropolialueella asuu saman verran ihmisiä kuin koko Suomessa. Käytännössä kaikki kulkeminen täällä tapahtuu julkisella liikenteellä, kuten metrolla, junalla tai kävellen. Autoa käytetään vain viikonlopun retkiin. Berliinissä ei oikeastaan ole lähiöitä, vaan yhtenäinen kaupunki jatkuu kymmeniä kilometrejä. Kainuun maisemiin tottuneelle asuminen tuntuu tiiviiltä. Oma asunto on noin Kreuzbergissa 20 minuutin metromatkan päässä Wittenbergplatzilta, jossa opiskelin saksaa.

Jos Saksa on Euroopan taloudellinen veturi, niin Berliini on taas Saksan ehdoton ykköskaupunki. Berliiniin muuttaa vuosittain noin 40 000 ihmistä. Muuttajista suuri osa on nuoria. Tämän lisäksi kaupunkiin tuli viime vuonna 80 000 turvapaikanhakijaa ja tänä vuonna odotetaan tulevaksi ainakin 50 000 ihmistä. Omassa opiskelupaikassani muuttoliike näkyi erittäin kansainvälisenä opiskelija-joukkona. Berliini on jo ennestäänkin kansainvälinen kaupunki ja se näkyy selvästi katukuvassa. Huomion herättäminen vaikkapa pukeutumisella on vaikeaa.

Minkälaista opiskelu Berliinissä on ollut? Digitaalisuuden ansiosta opintoni avoimessa yliopistossa ovat sujuneet yhtä hyvin kuin Suomessakin. Yhteydet toimivat ja voin katsoa täältä käsin luentoja, palauttaa tehtäviä ja osallistua verkkotentteihin. Sen sijaan opiskelu Deutsch Akademissa on ollut positiivisessa mielessä perinteistä. Opiskelemme noin 10 hengen ryhmissä ja kursseja on monentyyppisiä ja -tasoisia. Itse valitsin intensiivikurssit, jossa etenin tasoissa eteenpäin palautellen mieleen erityisesti saksan kielioppia. Opiskelussa oli paljon puhumista, kielioppia, kirjoittamista, lukemista, sanoja ja kotitehtäviä. Lisäksi opettajat hyödynsivät draamaa, pidimmepä jopa uuden Bond-filmin lehdistötilaisuudenkin, jossa päähenkilönä oli ensimmäinen naispuolinen Bond. Kouluaika muistui mieleen, paitsi, ettei kielten opiskelu silloin näin intensiivistä ollut. Opiskelijat olivat ympäri maailmaa. Euroopan maiden lisäksi USAsta, Lähi-Idästä ja Aasiasta. Monilla oli hyvin monikulttuurinen tausta, mikä teki ryhmistä mielenkiintoisen. Tosin kun ihmisiin tutustui paremmin, ei tätä monikulttuurisuutta paljon ajatellut – kaikki ovat lopulta vain ihmisiä! Koulu on tehokkaassa käytössä, kolme ryhmää päivässä neljänä päivänä viikossa. Lisäksi perjantaisin kokoontuu pienempiä ryhmiä ja keskustelukerhoja.

Talvi on leudompi, mutta pimeyttä on riittänyt täälläkin. Kevät kuitenkin alkaa jo osoittaa merkkejään ja puistoissa ovat ensimmäiset kukat heränneet. Puisto ovatkin kaupungin henkireikä ja nähtävää riittää muutenkin. Arki kuitenkin on lopulta aika samanlaista kuin kotona Suomessa. Viikonloppuina on sitten aikaa tutustua kaupunkiin ja lähialueisiin. Yllättävän läheltä Berliiniä löytyy luontoa, joka elää sopusoinnussa ihmisten toimintojen kanssa. Brandenburgissa on kolmannes Saksan tuulivoimaloista, joita on yhteensä jo lähes 26 000. Tuulivoimalat tuottavat yli 41 000 MW energiaa (Suomessa 627 MW). Voimaloita on peltoaukeilla ja hyvin lähellä asutusta. Suurin osa on noin 80 m korkeita mutta mereltä löytyy jopa 130 metrisiä.

Mistä Saksassa tai Berliinissä keskustellaan. Tiedotusvälineissä ykkösaihe on tietysti pakolaiskysymys, sen hoitaminen jo lähtömaissa ja pakolaisten kotouttaminen. Pakolaisten koulutuksesta ja työmarkkinoille siirtymisestä on paljon televisiossa ja lehdissä. Berliinissä puhututtaa myös huumekauppa. Kun paikallis-TV RRB kertoi Kotbusser Torin ja Görlitzer Bahnhoffin huumekaupasta, reagoi poliisi ja politiikot siihen välittömästi ja huumekauppiaat hävisivät vähäksi aikaa. Keskustelu aiheesta jatkuu ja suuriakin huumetakavarikoita on tehty. Lisäksi keskustellaan vuokrien noususta ja asuntojen hinnoista. Kovinta on vuokrien nousu juuri meidän alueella Friedrichshein Kreuzbergissa. Keskivuokra on Beliner Morgenpostin mukaan 8,8 Euroa neliömetriltä. Omistusasuntojen hinnat ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2008 tähän päivään mennessä.

Mutta tärkein keskustelun aihe on tietysti Tatort, Rikospaikalla-sarja, joka joskus näkyy Suomessakin. Kun sunnuntai-iltana noin 8 miljoonaa katsojaa hiljentyy katsomaan Tatortia, niin maanantaiaamuna siitä keskustellaan mediassa. Tatort on tosiaan kansallinen ilmiö täällä ja jotain muuta kuin muut saksalaiset krimit eli poliisisarjat.

Berliini_puisto.jpgBerliini_metsä.jpgBerliini_siipirakennus.jpgBerliini_pelastusliivit.jpgBerliini_silta.jpg
Kevättä odotellessa


Hannu Tikkanen, Berliinin kirjeenvaihtaja