AIKOPAn blogi

Talven kynnyksellä

1.11.2019

Ensilumi.jpg

Lokakuun lopussa luonto peittyi kevyeen lumivaippaan ja syksyn läpipääsemätön pimeys sai hieman väistyä valkoisen lumen tuoman valon tieltä. Pikkupakkanen muistutti siitä, mitä on lähikuukausien aikana tulossa. Onneksi villasukat lämmittävät jalkoja ja talvivaatteetkin on kaivettu esille kesäkätköistään.


Kaupan ostoslistalle on tullut uusia tuotteita; linnuille siemeniä, rasvapötköjä ja rasvapalloja. Kun jostakin vielä saisi oikean läskipalan nokittavaksi. Siemeniä ja rasvapötköjä onkin kulunut jo aikamoinen määrä! Talvehtivista linnuista kesällä pihapiirissä näkyi harvakseltaan pöntöissä asustavia sinitiaisia ja talitiaisia, mutta nyt lajien runsaus hämmästyttää. Pihapiiriin ovat tulleet myös pikkuvarpuset, keltasirkut, urpiaiset, punatulkut ja hömötiaiset, jotka tulevat rohkeina syömään kädestäkin. Närhet, tikat ja harakat saavat syödä oman osansa, jos onnistuvat. Pähkinänakkeli käy nakkelemassa pähkinöitä vaellusmatkallaan. Harvinaisempi yksinäinen vierailija pihapiirin koivuissa on ollut puukiipijä, joka vikkelästi kiipeilee puun runkoa pitkin kaivaen koloista sopivaa suuhun pantavaa. Oravakin on huomannut pähkinä- ja siementarjottimen ja kantaa tietenkin posket pulleina osansa talvivarastoon. Rastaat ja tilhet ovat popsineet pihlajanmarjat jo syksymmällä ja vaeltaneet paremmille apajille.


Pientä nahistelua lukuun ottamatta ruokailut sujuvat suhteellisen rauhallisesti ja kukin saa osuutensa. Isompi talitiainen väistää pientä sinitiaista, joskin hömötiainen ja sinitiainen näyttävät sopuisasti nokkivan samasta rasvapötköstä. Käpytikka käy ruokintapaikalla harvakseltaan ja saa silloin ruokailla rauhassa yksin - samoin närhi, ellei sitten lajikumppani tule häiritsemään. Pikkuvarpuset ja urpiaiset luottavat parven voimaan, punatulkku arempana seuraa tilannetta korkealta koivun oksistosta ja tyytyy maahan pudonneisiin rippeisiin.


Omenapuut on suojattu pihassa asustavilta rusakoilta. Jäljet portailla ja lumessa sekä pienet papanat kukkapenkissä paljastavat rusakon yöllisen vierailun. Olipa valvontakameraan tallentunut kauriskin, joka katselee suotuisia talvehtimispaikkoja. Kauriiden vierailut pihapiirissä ovat tervetulleita, mutta vaarallisia vilkasliikenteisen tien ylityksen vuoksi.


Näin pihapiiri vähitellen siirtyy talven viettoon ja luonto elää omaa elämäänsä lumen alla. Viime talvi oli myyrätalvi, jota seurasi pöllöjen pesiminen lähellä pihapiiriä. Pöllöt ovat tervetulleita, mutta myyrätuhoja toivoisi vähemmän. 


Autetaan luontoa selviämään tulevasta talvesta, nautitaan monimuotoisen elämän seuraamisesta ja alati vaihtuvista maisemista. Keskitalven lyhyt auringonpilkahdus horisontissa on ainutlaatuisen kaunis väripaletti. Puhumattakaan puhtaan hangen timanttien kimalteesta.


Hyvää alkutalvea kaikille, pitäkää huolta toisistanne ja nauttikaa raikkaasta ulkoilmasta.

Irene Salomäki, kehityspäällikkö, AIKOPA