
Tänä päivänä verkossa opiskelu on vakiintunut yhdeksi opintojen suoritustavaksi. Tieto- ja viestintäteknologian lisääntyminen haastaa meidät opiskelemaan uudella tavalla, ja verkko mahdollistaa monille oppimisen sellaisissakin tilanteissa, joissa se ei aiemmin ole ollut mahdollista. Verkko-opiskelun alkuun pääseminen helpottuu huomattavasti, jos sinulla on jo kokemusta Internet-selainten perustoiminnoista, mutta kiinnostus ja utelias mieli ovat avuksi. Sinun ei myöskään tarvitse olla informaatioteknologia-alan ammattilainen verkossa opiskellaksesi.
Verkko tarjoaa mahdollisuuden harjoitella monipuolisesti tiedonkäsittely- ja viestintätaitoja. Verkossa keskustelet, kirjoitat, haet tietoa, perustelet ajatuksiasi ja voit vaikka opiskella luomalla itsellesi ”avattaren”.
Second Life on verkossa toimiva virtuaalimaailma. Opiskelu virtuaalimaailmassa vaatii paljon itsenäistä työskentelyä, jolloin suora kontakti opettajaan puuttuu. Yhteistoiminnallisuus korostuu opetuksessa, ja opiskelijoiden ja opettajien innostus TVT-taitojen kehittämiseen helpottaa oppimisprosessia.
Virtuaalimaailma Second Life tarjoaa uudenlaisen sosiaalisen ja vuorovaikutteisen etäoppimisympäristön. Oppiminen on yhteisöllistä toimintaa, jossa tiedot ja taidot kehittyvät sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja hyvä oppimisympäristö on vuorovaikutteinen. Secoond Lifen opiskelutilanteet ovat toiminnallisia ja mukaansa tempaavia.
Sotunki: Biologian ja Maantiedon opiskelupaikka
Supikoiran ruumiinavaus Second Lifessä.
Second Lifessa voidaan pitää mm. erilaisia luentoja ja kokouksia, menetelminä vaikka Word Café, Fish Bowl tai Edward de Bonon kuusi ajatteluhattua. Luokka ei ole aina paras mahdollinen vaihtoehto oppimisympäristöksi, vaan ympäristö kannattaa valita opetettavan teeman mukaan, jolloin käytössä voivat olla erilaiset roolileikit tai musiikin ja tehosteäänien elämyksellisyyden käyttäminen oppimistilanteissa.
Second Life koostuu erilaisista saarista ja maa-alueista. Saaren tai maa-alueen omistajalla ja hänen ystävillään on mahdollisuus rakennella saarelleen erilaisia rakennuksia, luokkia tai muita vastaavanlaisia tiloja. Saarelle voi tehdä vaikka puiden katveeseen mukavan neuvottelupöydän, jonka ympärillä on hyvä pitää viikkopalavereita. Palaverin muistion sihteeri kirjoittaa nordcardille, jakaa sen kaikille tai jättää arkistoon.
Virtuaalimaailmassa jokainen liikkuu itse luomansa hahmon (avattarin) avulla keskustellen ja toimien yhdessä muiden osallistujien kanssa. Avattarien maailmassa kommunikoidaan chatin ja normaalin puhumisen keinoin. Liikkuminen tapahtuu kävellen, juosten tai lentäen. Virtuaalimaailmassa voi rakentaa virtuaalisten esineiden avulla virtuaalisille saarille oppimisympäristön, videoesityksiä ja vierailla mielenkiintoisissa paikoissa kuten eri kaupungeissa, museoissa ja konserteissa.
Second Lifessä on käytössä Linden dollari. Kurssi määritetään suhteessa US dollariin, joten ladattaessa lindejä tilillesi maksat ne US dollareina. Virtuaalirahalla voit ostaa virtuaalisia esineitä, vaatteita, hiuksia ja eri vartalotyyppejä. Second Lifessa pärjää kyllä ilman rahaakin, sillä ”kirpputorilta” voi käydä hakemassa mm. ilmaisia vaatteita, esineitä ja rakennusmateriaaleja.
Second Lifen käyttäminen edellyttää Second Life Viewer – ohjelman asennusta tietokoneelle. Ohjelman voi asentaa nettiosoitteesta:
http://secondlife.com/support/downloads?lang=en-US, seuraa annettuja ohjeita.
Koneesi vähimmäisvaatimukset Windows XP tai Vista (Pentium III, Athlon tai parempi) muistia 512 MB tai enemmän, näytön resoluutio 1024*768 pikseliä tai enemmän. Laitteistovaatimuksista saat lisätietoa Second Lifen internet-sivuilta:
http://secondlife.com/support/system-requirements/?lang=en-US .
AIKOPAssa me olemme kiinnostuneita kehittämään TVT- taitojamme ja opettelemme rakentamaan Second Life maailmaan luokkahuoneen, joten voi olla mahdollista, että tapaamme vielä virtuaalisessa maailmassa uusien menetelmien ja opetuksen merkeissä.